Ego Nasıl Yenilir?

Ego Nasıl Yenilir?

Ego Nasıl Yenilir?

26.06.2017 2387

Ego nasıl yenilir aslında çok da doğru bir ifade olmadı. Sonuçta ego yenilmesi gereken bir hastalık ya da düşman değil. Ama günümüzde etkisi altına aldığı ve bu durumdan şikayetçi olan kişi sayısı öyle çok ki, nasıl yenilir ifadesi bu yüzden çok da yanlış değil aslında. Öncelikle şunu belirtelim, ego yani benlik duygusu herkesin doğasında vardır. Bir insan hayata geldiği andan itibaren, ilk olarak kendi sağlığını, kendi mutluluğunu ve kendi başarısını düşünmeye odaklanmıştır. Ama bu demek değil ki, dünyanın en başarılı insanı olmak zorundalar. Daha doğrusu kendilerini öyle görüp, herkesin de buna inanması gerekmiyor.

Ego duygusunu yenmenin ilk adımı tevazudur. Yani alçakgönüllü insanlar hiçbir zaman ego sahibi olmazlar. Eğer siz böyle biri değilseniz, öncelikle nefsinizi, kibrinizi terbiye ederek tevazu sahibi bir insan olmaya çalışmalısınız. Herkesin tek bir yaratıcı tarafından yaratıldığına, herkesin aynı ölçüde değerli olduğuna kendinizi inandırmalısınız. Ego dozunda olduğu sürece kimseye zarar vermez. Ne zaman ki “ben” duygusu her şeyin ötesine geçer, o zaman durum vahim bir hal alabilir.

Bu durumda uzman bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Eğer doktora gitmek istemiyorsanız, bu konuda size yardımcı olacak psikoloji ve kişisel gelişim kitapları okuyabilirsiniz. Bu kitapların üzerinizde yarattığı etkiye kendiniz dahi inanamayacaksınız. Etrafınızdaki insanların da değerli bir birey olduğunu, onların da harika birer insan olabileceğini kendinize inandırın. Bu şekilde, zamanla ego duygunuzu yenebilir ve sizden uzaklaşan arkadaşlarınızı, yeniden kazanabilirsiniz.